*Hyytelöt ovat liivatteella hyydytettyjä juhlavien aterioiden jälkiruokia. Niitä ovat esim. mehu-,hedelmä- tai kermahyytelöt ja vaahdot. Hyytelö hyydytetään joko maljassa, josta se myös tarjotaan, tai esim. kakkuvuoassa, josta se kumotaan tarjoiluvadille.

Liivate ja sen käyttö:

*Liivate on valkuaisainetta, jota saadaan luista ja jänteistä. Sen käyttö perustuu kykyyn hyydyttää nesteitä. Liivate ei liukene kylmään veteen, mutta kuumaan se liukenee täydellisesti. Kun liuos jäähdytetään kylmäksi, hyytyy liivate uudestaan ja hyydyttää myös nesteen, johon se on liuotettu. 

Liivatteen määrä:

*Liivatetta käytetään tavallisesti 1 lehti ja liivatejauhetta 3/4-1 tl desilitraan nestettä. Jos jälkiruokahyytelö tarjotaan hyydytysmaljasta, voidaan liivatteen määrää vähentää. Pehmeä hyytelö on maukkaampi kuin kovaksi hyytynyt, joten hyytelöt pyritään valmistamaan mahdollisimman pienellä liivatemäärällä. Kumottavan hyytelön tulee kuitenkin olla tanakka. *

*Liivatteen käsittely: Liivatelehtiä liotetaan ensin kylmässä vedessä 10 minuuttia. Tällöin niistä liukenee pahanmakuisia liima-aineita, ja liotettuina ne myös liukenevat paremmin. Vesi puristetaan pois ja lehdet liuotetaan kiehuvaan vesi- tai mehutilkkaan. Sula liivate lisätään hyytelöitävään seokseen tasaisesti kaataen ja hyvin sekoittaen. Kermavaahtoon lisättäessä liivateseoksen tulee olla jäähtynyttä, ettei vaahto laske.*

*Hyytelön hyytymisaika on 1-3 tuntia. Nopeimmin hyytyvät pienet annoshyytelöt jääkaapissa. Kumottava hyytelö vaatii pitemmän ajan hyytyäkseen riittävästi.*

*Hyytelöiden koristeita:

  • kermavaahto
  • manteli- ja pähkinärouhe
  • suklaarouhe
  • marjat ja hedelmät