Koristelu:

Kakkuja koristellessa on rajana vain mielikuvitus.

  • Käytä pintaa somistamaan esim. samoja aineksia, joilla kakku on täytetty, mm. mansikoita, vadelmia tai ananasta.
  • Pursotus antaa kakulle aina juhlavuutta.
  • Hyytelökakku ei kaipaa koristeekseen muuta kuin reunapursotukset.
  • Kinuskipäällys on sellaisenaan kaunis. Reunat voit somistaa vaikka sitruunamelissan- tai mintunlehdillä.
  • Suklaakuorrutus saa seurakseen esim. suklaalastuja tai makeisia.

 

Miten täytekakku riittää?

  • 3 munan täytekakusta herkuttelee 6-10 juhlijaa.
  • 4 munan kakusta riittää 10-15 vieraalle.
  • 6 munan kakkupohja on sopiva noin 20 hengelle.

 

Huomaa, että kakun riittoisuus riippuu sen täytteistä ja kuorrutteista sekä siitä, mitä muuta pöydässä on tarjolla.

Työvälineet:

*Kakun leikkaaminen: työlauta, kakkualusta t. voipaperi, sahateräinen veitsi. Kostutus-ja täyttäminen: Kulhoja, lasta, sivellin. Päällystäminen: kulho, vatkain, massapussi + tylla, lasta. Kakun leikkaaminen: *Pane kakku työlaudalle voipaperille. Merkitse leikkauskohtiin veitsenviilloilla viipaleiden paksuus. Työnnä veitsi leikkauskohdasta suoraan keskustaan, pane käsi kakun päälle. Pyöritä kakkua ja leikkaa samalla sahaten. Lado leikatut osat järjestyksessä päällekkäin. Jätä pohjalevy paikalleen. Kostutus ja täyttäminen: *Kostuta ensin alin levy reunoilta keskustaan päin siveltimellä. Levitä täyte tasaisesti lastalla reunoille asti. Nosta seuraava levy täytteen päälle ja jatka kuten edellä. Kostuta päällimmäinen levy vain alapuolelta (leikkauspinta). Painele kakku tasaiseksi päältä ja reunoilta lastalla tai käsin. Harjaa murut pois. Vie kakku kylmään.Päällystäminen ja viimeistely:

Kermakakku

-selväpiirteinen, siisti

-kakun makuun sopiva

-tarjoilutilanteeseen sopiva

*Vaahdota kerma ja mausta se. Peitä kakun pinta kermavaahdolla. Käytä lastaa. Merkitse kakun pintaan koristelumalli. Nosta koristeet paikoilleen. Pursota nopeasti selviä, kuohkeita kermavaahtokuvioita. Huolittele reunat muroilla tai rouheilla. Leikkaa voipaperi kakun reunoja myöten. Nosta kakku kakkupaperin päälle tarjoiluvadille. Käytä lastaa apuna. Vie kylmään. Peitä! Siisti työpaikkasi.

Pohjan muunnelmat:

  • Korvaa puolet perunajauhoista kaakaojauheella niin saat suklaakakkupohjan.
  • Korvaa perunajauhot 1 dl:lla manteli- tai pähkinäjauhelmaa, niin saat erimakuisen pohjan.
  • Mausta pohjataikina raastetun sitruunan kuorella, kardemummalla, vaniljasokerilla, kanelilla jne.
  • Korvaa puolet sokerista fariinisokerilla ja sekoita jauhojen joukkoon ruokalusikallinen murukahvijauhetta.
  • Täytekakun pohjaksi sopivat myös marenkipohjat. Täytä silloin kakku vasta juuri ennen tarjoilua.