*Kasvisruokavaliota pidetään terveellisenä ruokavaliona, kunhan ruoka on riittävän monipuolista. Vaikeus onkin juuri siinä, sillä jos jätät pois lihan ja kalan, on tiedettävä, millä korvaat niistä saatavat ravintoaineet. Kasvisruokavalioita on myös monenlaisia. Joku pidättäytyy täysin kasviksissa, äärilaidalla perinteisillä tavoilla kypsentämättömissä kasviksissa. Toiset syövät kasvisten kanssa maitovalmisteita ja munaakin. Joku saattaa juhlatilanteissa herkutella myös kalalla tai vaalealla linnunlihalla. Kasvisruoka on eittämättä terveellistä, kun se sisältää sekä kypsennettyjä että raakoja kasviksia monipuolisesti. Semivegetaristi syö kaikkea muuta paitsi punaista lihaa, lakto-ovovegetaristi syö maitovalmisteita ja munia,mutta ei lihaa. Laktovegetaristi syö maitovalmisteita, mutta ei munia eikä lihaa. Vegaani syö ainoastaan kasvikunnan tuotteita.Hymy

Miten alkaa?

*Pelkästään punaisen lihan ja rasvan poisjättäminen ruoasta ei tee siitä terveellistä. Terveellinen ruoka sisältää aina runsaasti kasvikunnan tuotteita; hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, täysjyväviljaa, siemeniä ja pähkinöitä sekä palkokasveja, vähärasvaista proteiinia ja hiukan kasviöljyä. Proteiinien, seleenin, kalsiumin, raudan ja B-vitamiinien saanti on turvattava. Välttämättömiä rasvahappojakin on saatava. On siis ryhdyttävä opiskelemaan, mistä näitä kaikkia saa ja sitten vasta valmistettava ruokaa sen mukaisesti.*Silmänisku

Nämä voit unohtaa:

*Kasvisruokavalion noudattamisesta tulee elämäntapa. Turhat, tyhjiä kaloreita sisältävät ruoat, kuten valkoiset leivät ja kahvileivät, saavat unohtua. Samoin makeiset, chipsit ja snacksit. Vatsalaukusta on varattava kaikki tila ravitsevimmille herkuille. Liha korvataan vähärasvaisilla maitovalmisteilla, soijavalmisteilla ja palkokasveilla, esim. erilaisilla pavuilla. Rasvaa säännöstellään ja kiinteä rasva vaihdetaan juoksevaan.*

Näistä voit ottaa selkoa:

*Kasvissyöjän ruokavarastoon kuuluvat ehdottomasti pavut, linssit sekä kik-herneet ja muut herneet,erilaiset viljat ja viljavalmisteet, pastat, nuudelit ja polentat, tattarit, hirssit ja bulgurit. Kotona voi olla myös kuivattuja ja tuoreita hedelmiä, vihannessäilykkeitä ja tuoreita kasviksia sekä marjoja. Tomaattisoseista, pestoista, chili- ja soijakastikkeista tulee ruokaan makua. Samoin yrteistä ja mausteista. Lisäksi tarvitaan hyviä öljyjä ja viinietikoita, hunajaa ja ruokosokeria. Maitovalmisteet ja munat voit valita mielesi mukaan. *SilmäniskuHymy