1 pkt (500 g) valmista voi- tai lehtitaikinaa levyinä

1 tlk tortuntäytettä

Voiteluun: munaa

Pinnalle: tomusokeria

(vaniljasokeria)

  1. Leikkaa voitaikinalevyt neliöiksi ja kulmat kuvan tapaan auki. Tortuista tulee hiukan pienempiä,kun et leikkaa kulmia keskeltä,vaan teet viillot sivuille.Silloin ne eivät kuitenkaan kuivu tai pala uunissa.
  2. Nosta lusikallinen täytettä keskelle.
  3. Käännä kulmat samasta kohdasta toistensa päälle. Katso kuvaa alhaalla!
  4. Voitele taikinapinnat varoen munalla.Älä voitele reunoja tai tortut eivät kohoa.
  5. Kypsennä torttuja 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
  6. Sirota pintaan tomusokeria.Tarjoa tortut lämpiminä.

*Joulutortut tunnetaan vain pohjoismaissa. Ne olivat 1800-luvulla säätyläisten joulunajan jälkiruokia. Talonpoikaiseen jouluun tortut tulivat 1800-luvun lopussa ensin kaupunkituliaisina ja vasta 1920-luvun jälkeen jäädäkseen.Piparkakut ovat peräisin keskiajan Saksasta. Suomalaiseen jouluun ne tulivat samaan aikaan tai ehkä hiukan myöhemmin kuin joulutortut.* -Ei joulua ilman joulutorttuja!

^Siinä tekemämme joulutorttumme.Kieli ulkona

UNELMATORTTU

4 munaa

1 ½ dl sokeria

½ dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja tai ohrakasta

½ dl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Ohje:

*Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita siivilän läpi vaahtoon. Levitä taikina öljytylle leivinpaperille pellin päälle ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa pohja pyyhkeen päälle tai sokeroidulle leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.Kieli ulkona*

Täyte vaihtoehdot:

Täyte 1.

150 g voita

1 ½ dl tomusokeria

1 rkl vaniljasokeria

50 g mantelilastuja

*Vaahdota notkea voi ja sokerit. Lisää mukaan mantelilastut ja levitä täyte jäähtyneelle pohjalle. Kääri torttu rullalle ja kietaise voipaperiin vetäytymään.*Hymy

Täyte 2.

1 tlk (250 g) rahkaa

½ dl sokeria

2 tl vanilliinisokeria

1 pss (90 g) murskattuja Marianne- karamellejä

2 dl kuohukermaa

*Sekoita rahkaan sokerit, tehosekoittimessa murskatut Mariannet ja vaahdotettu kerma. Levitä täyte unelmapohjalle, kääri rullalle ja kietaise voipaperiin vetäytymään. Anna karamellien olla ennen murskaamista pakastimessa.*Silmänisku

^Siinä mun onnistunut unelmatorttuni, jonka tein.SilmäniskuKieli ulkona

^Tekemäni omenahillotäytteinen kääretorttu.Lisään ohjeen ehkä myöhemmin siitä.



^Otin kääretorttuviipaleesta kuvan, sit kokonaisuudessaan, ja edestäkin viistoittain. Kolme kuvaa siitä. :) Nyt lisään ohjeen:

Peruskääretorttu:

4 munaa

1 dl sokeria

3/4 dl vehnäjauhoja

3/4 dl perunajauhoja tai ohrakasta

½ tl leivinjauhetta


1. Levitä leivinpaperi pellille ja voitele paperi öljytilkalla, jolloin torttu irtoaa paperista helpommin.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään.

3. Vatkaa ensin munien rakenne rikki, lisää sokeri ja vaahdota. Vaahto on sopivaa, kun vatkaimilla taikinan pinnalle nostettu vaahto jää hieman koholleen, tai, sitten kun vispilöillä tehty "8" ei häviä taikinan sisälle, vaan jää pinnalle. =)

4. Lisää vehnäjauhoseos johon on sekoitettu perunajauho tai ohrakas sekä leivinjauhe, niin siivilän läpi ripotellen varovasti, mutta tasaisesti vaahtoon. Sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi.

5. Kaada taikina leivinpaperin päälle joka voideltu öljyllä ja levitä sitä nuolijan avulla tasaisesti joka puolelle. =)

6. Paista uunissa 225 asteessa noin 8-minuuttia. Älä liikaa, muuten siitä tulee kova ja sitä ei saa kierrettyä rullalle sitten. Tikulla voi kokeilla kypsyyttä. Vasta sit kun pohja saanut väriä pintaan. =)

7. Levitä sen jälkeen pöydälle puhdas pyyhe tai leivinpaperi ja ripottele sokeria siihen. =)

8. Kumoa kauniisti ruskettunut levy liinalle tai leivinpaperille joka sokeroitu ja poista leivinpaperi tai liina sitten pois.

9. Anna pohjan jäähtyä rauhassa ennen täyttämistä.

10. Levitä torttupohjalle mieluista täytettä, joita olen maininnut tämän ohjetekstin lopussa, tai sit vaan laitat pelkkää hilloa väliin, kuten minä tein tuohon^ torttuuni. =) Valinta sinun. =) Itse laitoin torttuni väliin omena/mustaherukkahillo sekotusta. Kyllä se vain hyvältä maistui tortun välissä, kun söin sitä, et, suosittelen. ;)

11. Aloita levyn kääriminen pidemmältä sivulta napakasti. =)

12. Kietaise rulla voipaperin kätköihin tai leivinpaperin ja laita se jääkaappiin vetäytymään hetkeksi. =)

13. Leikkaa rullasta viipaleita ja tarjoile yksinkertaisesti tomusokerituprauksella koristeltuna, tai sitten ilman sitä, kuten minä tein. ;)

Tässä täyte vaihtoehtoja:

Täyte 1.

- 2 dl survottuja marjoja, marja-tai hedelmäsosetta tai hilloa.

Täyte 2.

- 2 dl hilloa, 1 dl kuohukermaa, 1 tl vaniljasokeria

Täyte 3.

- 2 dl hedelmäsosetta, 1 dl rahkaa, 1 dl kuohukermaa, ½ dl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria

Täyte 4.

- 1 ½ dl appelsiinimarmeladia, 1 ½ dl kuohukermaa, 50 g murennettua halvaa, 1 tl vaniljasokeria

Täyte 5.

- 1 tlk säilykepäärynöitä, 1 ½ dl kuohukermaa, 1 tl kuivattua minttua ja 100 g hienonnettua taloussuklaata

HUOM!

- Älä hakkaa munasokerivaahtoa siten että vatkaimen vispilöillä naputat kulhon reunaa, vaahto laskee.

- Jos nuolijalla nostelemalla sekoitat kuivat aineet taikinan sekaan tasaisesti, älä vatkaa, vaan nostele hiljaa varovasti pohjasta ylös, ja toista niin kauan, kunnes ei jauhopaakkuja tms tule esiin enää.

- Älä avaa uunin luukkua alussa taikinan paistuessa uunissa, ja kun se vaaleeta vielä. Se laskee ja menee pilalle. =(

- Varo paistamasta pohjaa liian kovaksi tai liian löysäksi. Rullalle kääriminen vaikeeta ja hankalaa, joten, paista sopivaksi, niin leivonnainen/tai leivonnaisesi onnistuu ja voit olla tyytyväinen tekeleesi. ;) =)

Eipä muuta, joten kommentteja sitten tulemaan tänne minulle... =) ;)