MINTTU:
- Minttu (Mentha) on luonnonvarainen, monivuotinen yrttikasvi. Niitä on yli tuhatta lajiketta, mutta tutuimpia ovat piparminttu ja viherminttu.
- Mentolia sisältävän, voimakasaromisen piparmintun maun tunnemme muun muassa karkeista ja hammastahnoista. Sitä käytetään ruuan maustamiseen yleensä kuivattuna.
- Kaupoissa myytävä tuoreminttu on usein piparminttua miedompaa viherminttua.
- Minttu on loistava mauste muun muassa lampaanlihalle, vihannesruokiin, jogurttikastikkeisiin, hedelmäsalaattiin ja juomiin, kuten teehen, mojitoa unohtamatta. Myös kuskussalaatti tabbouleh on superherkullinen mintturuoka.
- Mintulla on myös kansanlääkinnällisiä ominaisuuksia: sitä on pidetty rauhoittavana, kouristuksia laukaisevana ja puhdistavana yrttinä.